Friesland als veilige haven

Aflevering 4

Uitzending: NPO 2 op zaterdag 2 mei (15.30 uur) en zondag 3 mei (om 12.25 uur)
Omrop Fryslân regio tv op zondag 3 mei op alle uren vanaf 17.10 uur (na Hjoed)

 

De Friese bevolking ving in de oorlogsjaren een grote stroom vervolgden, ontheemden en vluchtelingen op. In de eerste jaren gaat het vooral om onderduikers, die op de hielen worden gezeten door de bezetter. Maar naarmate de oorlog vordert en de frontlinie steeds dichter bijkomt, wordt Friesland voor steeds meer vluchtelingen een veilige haven.

In het laatste half jaar van de oorlog zijn er in Friesland naar schatting 80.000 extra monden te voeden. Al snel wordt duidelijk dat de aanhoudende stroom hongervluchtelingen uit het westen van het land, de voedseldistributie in Friesland dreigt te ontwrichten. De 'Friesche Hulp-actie West' wordt daarom in januari 1945 opgezet. Het gaat hierbij om voedseltransporten naar westelijke steden om de toestroom van vluchtelingen te stoppen. De actie komt in februari pas echt op gang, als het IJsselmeer weer bevaarbaar is.

Er is dan in het zuiden van het land al een grote evacuatie naar het noorden gaande van ruim 30.000 mensen uit Roermond en omgeving vanwege het oorlogsgeweld in Midden-Limburg. Ongeveer 20.000 evacués belandden in Friesland. Iedereen was verplicht om toegewezen evacués op te nemen, wie dit niet deed liep het risico uit huis te worden gezet.

Meer over 'Friesland als veilige haven'

- De eerste oorlogsdagen
- Rotterdamse kinderen naar Friesland
- De gevolgen van de bouw van de Atlantikwall
- Onderduikers
- Vluchtelingen uit oorlogsgebied
- Bronnen