Dwangarbeid

Aflevering 3

Uitzending: NPO 2 op zaterdag 25 april (15.30 uur) en zondag 26 april (om 12.25 uur)
Omrop Fryslân regio tv op zondag 26 april op alle uren vanaf 17.10 uur (na Hjoed)

Dwangarbeid | 10.000 Friezen voor de Arbeidseinsatz schetst de geschiedenis van de Arbeidseinsatz in Friesland tussen 1938 en 1945, ingekleurd door de ervaringen en verhalen van Friese dwangarbeiders die door de Duitsers te werk zijn gesteld.

Ieder van de tienduizend Friese dwangarbeiders heeft zijn eigen ervaring en eigen verhaal. De meesten herinneren zich het schaarse voedsel, de kou in de wintermaanden, de angst bij bombardementen en de bejegening door de Duitsers. Al in 1938 worden 5000 werklozen uit de noordelijke provincies in Duitsland te werk gesteld, omdat hier een grote vraag is naar arbeidskrachten.
Tijdens de oorlogsjaren voert de Duitse bezetter de druk op Friese mannen op om zich aan te melden voor de Arbeidseinsatz. Om Hitler's oorlogsmachine op gang te houden zijn er steeds meer werkkrachten nodig. Eerst ligt de nadruk alleen op werklozen, maar later worden ook kleine bedrijven gesloten. Het vrijkomend personeel moet naar Duitsland. Wie de Arbeidseinsatz probeert te ontduiken heeft geen recht meer op voedsel en kleding.

In de laatste zes maanden van de oorlog moeten duizenden Friezen zich aanmelden voor Organisation Todt. Veel arbeidskrachten zijn nodig voor het graven van verdedigingswerken in Drenthe en Gelderland.

Meer over 'Dwangarbeid'

- Werken over de grens
- Verplicht vrijwillig naar Duitsland
- Johannes van der Heide
- De Aktionen
- De jaarklassen
- Razzia's
- Thuiskomst
- Bronnen