De Melkstaking

Aflevering 1

Uitzending: NPO 2 op zaterdag 11 april (15.30 uur) en donderdag 16 april (om 14.15 uur)
Omrop Fryslân regio tv op zondag 12 april op alle uren vanaf 17.10 uur (na Hjoed)

De documentaire De Melkstaking veranderde alles laat zien hoe de oorlog in Friesland kantelde. Er is een periode van voor de Melkstaking, gekenmerkt door een geringe mate van repressie, en een periode erna, waarin de bezetter geen enkel middel schuwt om de Friese bevolking zijn wil op te leggen. De impact van de Melkstaking op het verloop van de oorlog in Friesland wordt verteld aan de hand van verhalen van stakers en ooggetuigen.

Op 30 april 1943 breekt in Friesland en de rest van Nederland een werkstaking uit, als reactie op de Duitse bekendmaking dat de Nederlandse militairen, die in mei 1940 na krijgshandelingen zijn vrijgelaten, opnieuw gevangen zullen worden genomen. Nooit eerder doen in Friesland zoveel mensen mee aan een staking. Boeren, gewoonlijk afkerig van staken, zijn massaal van de partij. Ze gooien de melk liever in de sloot dan het aan de fabriek te leveren. De Duitse bezetter maakt hier op wrede wijze een einde aan. Wie doorstaakt werd doodgeschoten. Op 3 mei is de staking ten einde. De wrede onderdrukking van de Melkstaking brengt in Friesland een ommekeer tot stand.
De geest lijkt uit de fles. In de tweede helft van de oorlog ontwikkelt Friesland zich tot een vluchthaven voor onderduikers, evacués en andere ontheemden.

Meer over 'De Melkstaking'

- De April-Meistakingen
- Voorgeschiedenis
- De stakingsdagen in Friesland
- Duitse maatregelen
- De stakingen in Oudega en Gaastmeer
- Wat wist Berlijn van Friesland?
- Het resultaat
- Friese slachtoffers April-Meistakingen
- Bronnen